ERASMUS+ PROJEKT: OSTVARIVANJE OČEKIVANJA MEĐUPREDMETNIH TEMA KROZ STRUČNU PRAKSU U AGROTURIZMU

U sklopu projekta „Ostvarivanje očekivanja međupredmetnih tema kroz stručnu praksu u agroturizmu” 16 naših učenika od 1. do 4. razreda koji se školuju za zanimanje agroturistički tehničar obavit će dvotjednu stručnu praksu na agroturističkim gospodarstvima u talijanskoj regiji Toskani.

Osim kvalitetne stručne prakse i usvajanja stručnih znanja, sudjelovanje u projektu učenicima će omogućiti razvijanje osobnih i profesionalnih kompetencija. Očekujemo da će iskustvo stečeno u Italiji iskoristiti za razvoj poduzetničke ideje, primjerice, kao temelj za pokretanje vlastitog agroturističkog gospodarstva ili za unaprjeđenje agroturističke ponude doline Neretve.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+ u iznosu od 37.878,00 EUR.

Erasmus+ KA1 projekt

 • NAZIV PROJEKTA:  Ostvarivanje očekivanja međupredmetnih tema kroz stručnu praksu u agroturizmu
 • BROJ PROJEKTA:  2020-1-HR01-KA102-077317
 • PROGRAM:  Erasmus+ za 2020. godinu za Ključnu aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince
 • VRIJEDNOST PROJEKTA: 37.878,00 €
 • NOSITELJ PROJEKTA: Srednja poljoprivredna i tehnička škola, Opuzen
 • VODITELJ PROJEKTA: Josip Jelčić
 • TRAJANJE PROJEKTA: 1.6.2020.-31.12.2021.
 • DATUM MOBILNOSTI: 17.10.2021.-30.10.2021.
 • BROJ SUDIONIKA: 16 učenika + 2 nastavnika pratitelja

Opis projekta

Ovaj projekt uključuje mobilnost 16 učenika u strukovnom obrazovanju i dvoje nastavnika u pratnji u trajanju od dva tjedna, a aktivnosti obuhvaćaju obavljanje stručne prakse kod poslodavaca koji se bave agroturizmom. Predviđeno trajanje projekta je godinu dana, od 1. lipnja 2020. do 31. svibnja 2021. Zbog pandemije koronavirusa trajanje projekta produženo je do 31. prosinca 2021., dok je sama mobilnost planirana od 17. do 30. listopada 2021.

Projektne aktivnosti uključivat će rad na agroturističkim gospodarstvima, u restoranima, hotelima. Sudionici mobilnosti dobit će uvid u funkcioniranje agroturističkog objekta, koji uključuje poljoprivrednu proizvodnju (voće i povrće, s naglaskom na masline i vinovu lozu, koji se i kod nas uzgajaju), smještajne i ugostiteljske kapacitete. Kako bi ostvarili zadane ishode učenja, sudionici mobilnosti bit će uključeni u kompletan rad gospodarstva: od rada u polju, uređivanja vrta i okoliša objekta, pospremanja smještajnih objekata, promatranja i samostalnog pripremanja i posluživanja tradicionalnih jela, promidžbene aktivnosti.

Ovim bismo projektom željeli postići tri glavna cilja:

 1. sudionicima mobilnosti pružiti mogućnost kvalitetnog obavljanja stručne prakse
 2. poticati razvijanje osobnih i profesionalnih kompetencija sudionika mobilnosti
 3. ostvariti očekivanja međupredmetnih tema kod sudionika mobilnosti

Projektni partner u Italiji je organizacija Centro Studi Cultura Sviluppo Associazione (CSCS) i njena inicijativa ItalyMobility. Organizacija je to smještena u gradu Pistoiji, u središtu Toskane, regije s visoko razvijenim turizmom i poljoprivredom, koja obiluje i kulturološkim sadržajima. Inicijativa Italymobility.com pokrenuta je prije deset godina, a do danas je omogućila mobilnost preko 3000 sudionika. Posjeduje mrežu partnerskih organizacija koje pokrivaju široko područje zanimanja i omogućuju kvalitetno obavljanje stručne prakse raznih profesija. Metode rada kombiniraju iskustva učenja i kontakt s brojnim događajima, kulturološkim posjetima, značajnim za osobni i profesionalni razvoj sudionika mobilnosti. Osim toga, službeni je partner Europskog tjedna strukovnih vještina i organizira događaje koji promoviraju mobilnosti u strukovnom sektoru. Zbog svega navedenog, kao i zbog bogatog iskustva s mobilnostima u području strukovnog obrazovanja, odlučili smo im povjeriti organizaciju stručne prakse, vjerujući da će uspješno pronaći kvalitetna mjesta za obavljanje stručne prakse na kojima će sudionici mobilnosti u potpunosti moći ostvariti sve ishode učenja.

Prije mobilnosti

Kako bi se izbjegle neugodne i neželjene situacije, te kulturološki šok tijekom mobilnosti, sa sudionicima mobilnosti provest će se temeljite pripreme. One će uključivati stručne, psihološke, pedagoške, jezične i kulturološke sadržaje.

Cilj je priprema upoznati učenike s radnim zadatcima, ciljevima i ishodima, odnosno objasniti im što će raditi, kako i zašto, kako raditi na siguran način, osvijestiti činjenicu da će se naći u novoj situaciji, u kojoj do sada nisu bili. Potaknut će ih se na razmišljanje o tome kako reagirati i kako se ponašati u novonastaloj situaciji, kako se ponašati u svakodnevnom životu u novoj sredini, kako se nositi sa stereotipima i predrasudama o pripadnicima drugih kultura i manjina s kojima će se doći u kontakt, kako izbjegavati problematične situacije i rizično ponašanje. Učenici koji su sudjelovali na nekom od prethodnih projekata podijelit će svoja iskustva s korisnicima koji se tek spremaju na svoju prvu mobilnost. Oni će svojim kolegama iz prve ruke nabolje moći dočarati što ih očekuje.

Učenici su obvezni redovito sudjelovati na svim pripremnim sastancima i aktivno izvršavati zadatke dodijeljene prije mobilnosti.

Tijekom i nakon mobilnosti

Facebook stranica projekta

https://www.facebook.com/profile.php?id=100074057220299

Iz medija

Facebook
Twitter