Kontaktni seminar na Islandu: „Rural Inclusion in Erasmus+“

U organizaciji islandske nacionalne agencije za Erasmus+ od 1. od 3. studenog 2022. u gradu Akureyriju na sjeveru Islanda održana je aktivnost suradnje i osposobljavanja (TCA) u obliku kontaktnog seminara pod nazivom „Rural Inclusion in Erasmus+“.

Seminar je okupio 56 učitelja, nastavnika i drugih zaposlenika školskih ustanova iz 14 europskih zemalja. Troje sudionika iz Hrvatske izabrala je Agencija za mobilnost i programe Europske unije na temelju javnog natječaja. Jedan od izabranih sudionika bio je nastavnik Josip Jelčić.

Kroz niz zanimljivih predavanja i interaktivnih aktivnosti sudionici su proširili svoja znanja o programu Erasmus+, s posebnim naglaskom na teme inkluzija i raznolikost, a predstavnici domaćina pokazali su primjere dobrih praksi ostvarenih kroz Erasmus+ projekte. Naime, Island se smatra ruralnom zemljom prije svega zbog geografske izoliranosti od ostatka Europe, a potom i na nacionalnoj razini jer se većina islandskih gradova i mjesta nalazi u udaljenim područjima. Međutim, ova ruralna i udaljena područja vrlo su dobro uspjela u programu Erasmus+ jer postoje brojne škole i organizacije diljem zemlje koje su unatoč nepovoljnim okolnostima osmislile i provele dobre projekte i dobro predstavile program.

Osim produbljivanja teorijskih znanja, sudionici su imali mogućnosti međusobno se upoznati i razmijeniti iskustva, s ciljem uspostavljanja kontakta i suradnje kroz eventualne buduće projekte. U skladu s tim, naš je nastavnik uspostavio kontakt s kolegama iz Njemačke, Finske, Češke, Estonije i s Islanda, koji bi mogli rezultirati dvama novim Erasmus+ projektima.

Sudjelovanje na seminaru sufinancirano je sredstvima Europske unije kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+, koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Facebook
Twitter