Dan sigurnijeg interneta

Dana 5. veljače obilježen je Dan sigurnijeg interneta, s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja. 

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet.“ Ovim sloganom želi se naglasiti da svi imamo veliku ulogu u stvaranju boljeg interneta i njegovom sigurnijem korištenju. Cilj nije prestrašiti djecu i mlade i zabranjivati im korištenje interneta, nego ohrabriti ih da se uključe u što više dobrih prilika koje se nude na internetu i dati im informacije, znanje i potporu koja im je potrebna za suočavanje s mogućim rizicima.

Učenici mogu pomoći stvaranju boljeg interneta poštujući ostale korisnike interneta, dajući potporu svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem na internetu, suprotstavljajući se cyberbullyingu i prijavljujući sav neprimjeren ili zabranjen sadržaj koji primijete.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta ove je godine uključivalo predavanje o digitalnim tragovima i elektroničkom nasilju, gledanje filma „Tko se to šali s mojim osobnim podacima?“ Agencije za zaštitu osobnih podataka, predavanje o sigurnosti i privatnosti na internetu, Kahoot kviz o sigurnosti na internetu, te ispunjavanje ankete o navikama korištenja interneta.

Anketa je pokazala kako učenici Internet koriste uglavnom za zabavu, najviše ih na internetu dnevno provede 4-6 sati, a omiljena društvena mreža im je Instagram. Većina učenika koristi različite lozinke za različite račune i često ih mijenja. 36% ispitanika doživjelo je neugodno iskustvo preko interneta. Uglavnom je riječ o širenju lažnih informacija, vrijeđanju i izrugivanju, provalama u profile na društvenim mrežama i lažnim profilima.

Gotovo 90% učenika smatra da koristi Internet na siguran način, a u slučaju elektroničkog nasilja većina bi se obratila roditeljima.

Detaljni rezultati ankete dostupni su na: https://bit.ly/2DGM87O

 

Facebook
Twitter