Projekt: Svjetski dan zdrave hrane

Dan 7. travnja u kalendare važnih datuma upisan je kao Svjetski dan zdravlja. Obilježavanjem ovoga dana nastoji se podići svijest o zdravlju, ukazati na važnost očuvanja zdravlja i sprječavanja bolesti, kao i promovirati zdravlje i zdrav način života općenito.

PREZENTACIJA PROJEKTA – 7.TRAVANJ – Svjetski dan zdravlja

Koordinator projekta: Maja Marić prof.

Dan 7. travnja u kalendare važnih datuma upisan je kao Svjetski dan zdravlja. Obilježavanjem ovoga dana nastoji se podići svijest o zdravlju, ukazati na važnost očuvanja zdravlja i sprječavanja bolesti, kao i promovirati zdravlje i zdrav način života općenito.

Potaknuti navedenim ciljevima, u školi smo osmislili i organizirali niz aktivnosti kroz koje smo učenike upoznali s važnim činjenicama o zdravlju i prehrani, te ih nastojali potaknuti na usvajanje zdravih navika jer svaki pojedinac sam može najviše učiniti za svoje zdravlje. Nadalje, željeli smo informirati, motivirati i osvijestiti učenike kako se zdravije i kvalitetnije hraniti i živjeti, upoznati učenike i sve sudionike s utjecajem hrane na zdravlje, educirati ih o raznovrsnim teorijama zdrave prehrane i različitim načinima prehrane, odnosno življenja (vegani, vegeterijanci, makrobiotičari…), te na kraju potaknuti učenike na odgovorniji odnos prema sebi i svom tijelu odnosno zdravlju.

Na prijedlog prof. Maje Marić interdisciplinarnim pristupom obrade teme učenici su dobili širu sliku o navedenoj temi i povezali znanje kroz više različitih predmeta.

Tako su, primjerice, na satu matematike nakon prezentacije prof. Kristine Džaje o kalorijama i BMR-u sastavljali dnevni meni, računali unesene kalorije i postotak masti, proteina i ugljikohidrata u meniju. Kulinarstvo u jeziku i književnosti te kviz na istu temu obradile su na satu hrvatskoga jezika profesorice Danijela Primorac i Petra Perak.

Na satu povijesti prof. Martina Glučina učenike je upoznala s temom povijesti prehrane i zdravlja.

Na engleskome jeziku učenici su rješavali radne listiće na temu zdrav način života i kod liječnika, koje je pripremila prof. Klaudija Brečić, a potom su izradili plakate o prehrambenoj piramidi i deklaracijama i oznakama na hrani.

Voće i povrće bili su tema sata njemačkoga jezika. Nakon obrade, nove riječi uvježbane su i utvrđene kroz zabavan online kviz, koji je osmislio prof. Josip Jelčić. Osim toga, ponovljen je vokabular povezan sa sportovima, zdravljem i bolestima.

Kako ne bi sve ostalo samo na teoriji, na satu tjelesne i zdravstvene kulture učenici su imali priliku baviti se različitim fizičkim aktivnostima, čak i više od preporučenih 20-30 minuta dnevno. (prof. Leonardo Galamboš i Mario Sršen)

Uz sve to, učenici su na satima praktične nastave aktivno sudjelovali u traženju informacija, istraživanju i objedinjavanju podataka o prehrani; samostalno izrađivali plakate i pripremili ukusne voćne obroke i napitke koje su poslužili tijekom velikoga odmora. (prof. Maja Marić)

Više fotografija pogledajte na našem Fb-u ovdje…

https://www.facebook.com/pg/Srednja-poljoprivredna-i-tehnička-škola-Opuzen-144859825585627/photos/?tab=album&album_id=1507079409363655

 

Facebook
Twitter