Multilateralni kontaktni seminar u Poljskoj

Od 5. do 8. studenoga 2015. u gradu Sopotu na sjeveru Poljske održan je multilateralni kontaktni seminar za nastavnike strukovnih škola. Tema seminara bili su programi eTwinning i Erasmus+. Jedan od sudionika seminara bio je i naš nastavnik Josip Jelčić.

Nastavnik Josip Jelčić  je na temelju ocijenjene prijave i iskazane motivacije uz još dvoje nastavnika iz Hrvatske odabran na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU. Na seminaru je sudjelovalo oko 70 nastavnika iz još osam europskih zemalja (Austrija, Cipar, Francuska, Njemačka, Italija, Litva, Malta i Poljska).

Kroz zanimljiva i korisna predavanja sudionici su saznali nešto više o mogućnostima koje pružaju programi Erasmus+ i eTwinning, a iskusni poljski eTwinneri prikazali su neke uspješne eTwinning projekte kao primjer dobre prakse.

Na radionicama su se sudionici upoznali s portalom eTwinning Live i alatom TwinSpace, koji nastavnicima i učenicima omogućuju povezivanje i međusobnu suradnju s europskim kolegama na zajedničkim projektima. Osim toga, sudionici seminara imali su priliku saznati nešto više o učeničkim kompetencijama te koristiti razne alate informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT).

Posljednji dan seminara bio je posvećen planiranju, pisanju i registraciji novih projekata. Sudionici seminara registrirali su na portalu eTwinning Live 15 novih projekata, od kojih je jedan osmislio i nastavnik Jelčić. Prednost je ovoga seminara u tome što su sudionici mogli uživo, na licu mjesta tražiti i kontaktirati potencijalne projektne partnere te zajedno osmisliti projekte. Kao rezultat toga, našemu su se projektu pridružili partneri iz Poljske i s Malte. Budući da se eTwinning projekti odrađuju isključivo online, tijekom sljedećih mjeseci naši učenici koji pokažu zanimanje za projekt dobit će priliku surađivati s poljskim i malteškim učenicima, te tako upoznati druge kulture i običaje, poboljšati i usavršiti poznavanje njemačkoga i engleskoga jezika i proširiti svoje informatičko znanje.

 „Ovo stručno usavršavanje bila je odlična prilika za upoznavanje europskih kolega, stvaranje novih kontakata i razmjenu iskustava. Aktivnosti provedene tijekom seminara bile su raznolike, zanimljive i poučne. Iako je trajanje seminara bilo relativno kratko i ispunjeno radnim obvezama, nije nedostajalo ni kulturnih, društvenih i neformalnih sadržaja. Posebno bih izdvojio obilazak grada Gdanjska, najvažnije poljske luke, ali i smještaj u luksuznome hotelu Grand Sofitel Sopot, u sobama s pogledom na Baltičko more. Svim kolegicama i kolegama preporučio bih da redovito prate internetsku stranicu Agencije za mobilnost i programe EU (mobilnost.hr) i prijavljuju se na natječaje za ovakve i slične seminare, usavršavanja i konferencije.“, istaknuo je nastavnik Jelčić.

Sve navedene aktivnosti bile su financirane u okviru programa Erasmus+, eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU. 

Facebook
Twitter