Svjetski dan ljubaznosti

Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donesena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Naglašavajući važnost spomenute deklaracije, upravo je 13. studenog odabran kao Svjetski dan ljubaznosti i obilježava se u cijelome svijetu. 

Svjetski dan ljubaznosti obilježen je i u našoj školi.

Školska psihologinja Ana Vučković održala je predavanje i radionicu na temu ljubaznosti u 4.b razredu. Raspravljalo se o tome kako možemo izražavati ljubaznost i koliko se ona izražava u današnje vrijeme. Poseban naglasak stavljen je na  dobrobiti koje imamo od ljubaznosti: od toga da su ljubazni ljudi omiljeniji u društvu, da nas ljubaznost čini sretnijima, pa do pozitivnog utjecaja na zdravlje.

Učenicima je također prikazan video uradak mladih Dubrovčana  (https://www.youtube.com/watch?v=FoUUi9H2xw0) koji prikazuje činove ljubaznosti prema slučajnim prolaznicima te kako se ljubaznost prenosi s osobe na osobu.

Na kraju je donesen zaključak da je ljubaznost zarazna i da ju je potrebno širiti dalje te su učenici izradili plakat na tu temu, na koji su zapisali svoje poruke o ljubaznost.

Da ne bi sve ostalo samo na riječima, odlučili su ljubaznost provesti i djelima.  Pripremili su poruke s komplimentima za svoje kolege kao i za svoje profesore te ih postavili na panoe u školskim hodnicima i zbornici.

Ljubaznost nije nešto što se izražava samo na ovaj , ali bar na ovaj dan potrudite se biti ljubazni, uputite smiješak nekome, zahvalite… Nije teško, a mnogo znači. Mi smo se potrudili….

Facebook
Twitter