Akcija Mir i dobro

Na području Policijske postaje Metković i ove će se godine provoditi akcija pod nazivom „Mir i dobro“. Akcija započinje u ponedjeljak 15. prosinca 2014. i traje sve do 8. siječnja 2015. godine, a provodi se već tradicionalno, od 1993. godine na području cijele Republike Hrvatske.

Osnovni cilj je osigurati sigurne i ugodne blagdane svim građanima Hrvatske, kao i svima onima koji će za vrijeme blagdana boraviti na našem području te osigurati povoljnu razinu javnog reda i mira i općeg stanja sigurnosti.

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana, građani će u velikom broju obilaziti vjerska središta, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i otvorenim prostorima i dr. Također će biti povećan cestovni promet na svim graničnim prijelazima.

Radi slavlja, građani će u slobodnoj prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, čije neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice, a pogotovo kad su u dječjim rukama, a o korištenju eksplozivnih naprava i vatrenog oružja da ne govorimo.

U blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

Na mjestima gdje se okuplja veći broj građana povećana je mogućnost činjenja kaznenih djela džepnih krađa, drskih krađa i teških krađa, stoga policija poziva građane da vozila ne ostavljaju nezaključana kao i da ne ostavljaju u njima vrijedne stvari na vidnom mjestu: torbice, novčanike, bankovne kartice, mobitele i dr. vrijedne predmete kako ne bi postali žrtvom ovih kaznenih djela.

Zakonska regulativa i uporaba pirotehničkih sredstava:

Zakonom o eksplozivnim tvarima (Narodne novine 178/04, 109/07 i 67/08) propisana je između ostalog podjela pirotehničkih sredstava, njihova prodaja i uporaba. Kategorizira ih proizvođač i to :

Pirotehnička sredstva I. razreda (pirotehničke igračke, bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasije bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde)

   · prodaja dozvoljena tijekom cijele godine (kiosci, prodavaonice, pokretne trgovine) i to osobama starijim od 14 godina,

   · uporaba dozvoljena tijekom cijele godine  

Pirotehnička sredstva II. (petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete) , III. (rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće), T1 i P1 razreda

   · prodaja od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama za prodaju pirotehničkih sredstava

   · prodaja pirotehničkih sredstava II. razreda dozvoljena osoba starijim od 16 godina, a III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godin

   · uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca

   · pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti osobe mlađe od 18 godina pod nadzorom roditelja ili skrbnika

Pored Zakona o eksplozivnim tvarima, potrebno je skrenuti pozornost i na Zakon o oružju (Narodne novine 63/07), posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje drugom na uporabu (djeci), na kaznene odredbe kao i na Pravilnik o sigurnosnim zahtjevima za pirotehnička sredstva, te uvjetima za njihovu podjelu (Narodne novine 135/08) i Pravilnik o prostornim, tehničkim i sigurnosnim zahtjevima koje moraju udovoljiti prodavaonice pirotehničkih sredstava (Narodne novine 141/08).

Na području Policijske postaje Metković tijekom provođenja prošlogodišnje akcije nisu zabilježena propucavanja stambenih, ugostiteljskih i drugih objekata, vozila, kao ni ozljede osoba prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.

Pozivamo sve učenike na suradnju u provedbi akcije i dostojnu proslavu predstojećih blagdana.

S poštovanjem:

Načelnik PP: Dragan Sršen

Facebook
Twitter