Obilježavanje Dana škole i završna konferencija EU projekta

U petak, 7.6., u prostorima Hotela Merlot smo obilježili deset godina od osnutka škole i održali završnu konferenciju EU projekta

  U petak, 7.6. smo se iz dva razloga okupili u Hotelu Merlot.
  Prvi razlog je taj, što je u svibnju prije deset godina osnovana Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu. Prijašnjih godina nismo slavili budući smo smatrali da je prerano i da je još dosta posla ispred nas. Godine su prolazile, iz osnovne škole prešli smo u svoje prostore, malo po malo smo otkupljivali postojeći školski prostor, dograđivali, rekonstruirali, uknjižavali, generacije su izlazile iz škole, ove godine čak 7. po redu, kupovali opremu, didaktički materijal, plastenik ali i osvajali natječaje za sredstva iz fondova EU, čak dva.
  A to je ujedno drugi razlog našeg okupljanja ovdje jer je ovaj skup jedan od predviđenih aktivnosti našeg EU projekta koji nosi naziv Dobra lokalna poljoprivredna praksa pomaže globalnom cilju ili engleski „Going Global with GAP Local“. Stoga smo odlučili spojiti ugodno s korisnim i Dan škole obilježiti i radno i praznično. Informacije sa skupa bile su korisne svima kojima je poljoprivreda postojeća ili buduća struka, a svi ostali su se informirali o novostima i trendovima te zahtjevima prema poljoprivrednicima pri ulasku u EU.
  Ravnateljica Dragica Zadro izrekla je pozdravnu riječ, Ivana Tomac-Talajić prezentirala je načela i standarde dobre poljoprivredne i okolišne prakse, Ivana Filipović prezentirala je EU projekt, a Josip Tutavac je održao izlaganje o potrebi standarda u poljoprivrednoj proizvodnji. Učeniku Anti Pearu, u sklopu GAP projekta, dodijeljeno je prijenosno računalo. Na kraju smo se družili na domjenku koje je organiziralo osoblje Hotela Merlot.
  Škola će i dalje nastaviti provoditi aktivnosti na dobrobit poljoprivrednika i poljoprivredne djelatnosti u našoj Neretvanskoj dolini. Za sobom imamo odrađen projekt osnivanja agrokemijskog laboratorija u Opuzenu, laboratorija za analizu tla i biljne tvari jer je gnojidba na temelju analiza preduvjet za Dobru poljoprivrednu praksu. Škola radi na aktivnostima oko dodjele ovlaštenje za izobrazbu profesionalnih poljoprivrednih korisnika o održivoj uporabi pesticida sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida. Ovlaštenjem škole i naših nastavnika koji su se prijavili za predavače, za pružanje usluga obvezne edukacije poljoprivrednika o ograničenoj uporabi pesticida pokrili bismo još dva dodatna područja Dobre poljoprivredne prakse a to je ZAŠTITA BILJA I EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA. S time bismo napravili puni krug vezano za temu Dobre poljoprivredne prakse. A kako bismo stečeno iskustvo iskoristili te nastavili uspješnu tradiciju povlačenja sredstava iz EU fondova u planu imamo prijavu na natječaj za sredstva iz Strukturnih fondova. Na natječaj ćemo ići s projektom rekonstrukcije, proširenja i dogradnje škole.
 
…više fotografija pogledajte ma našem facebooku
 
 
Facebook
Twitter