Odobreno eksperimentalno izvođenje novog programa AGROTEHNIČAR

U školskoj godini 2013./2014. Srednja poljoprivredna i tehnička škola sudjelovat će u eksperimentalnom izvođenju novog programa Agrotehničar.

U dogovoru s nadležnim službama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, školi je umjesto izvođenja programa Poljoprivredni tehničar opći odobreno izvođenje eksperimentalnog programa AGROTEHNIČAR!

Zanimanje AGROTEHNIČAR objedinjuje i mijenja programe: Poljoprivredni tehničar opći, Poljoprivredni tehničar stočar i Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje.

Ključna svrha zanimanja je proizvodnja, dorada, prerada i ponuda poljoprivrednih proizvoda i proizvoda animalnog podrijetla.

Budući Agrotehničar organizira rad i radi na poljoprivrednim gospodarstvima (OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge), u ustanovama (škole, instituti, agencije) u području proizvodnje, dorade, prerade i tržišta proizvoda biljnog i animalnog podrijetlA. Poslove može obavljati samostalno ili kao zaposlenik.

Informacije o programu:

Trajanje: 4 godine

Broj upisnih mjesta: 24

Prag na bodove stečene temeljem ocjena iz škole: 44

Preduvjeti za upis: Predznanje prvog stranog jezika, zaprimljena prijavnica koju su potpisali učenik/roditelj, završeno osnovno obrazovanje.

Agrotehničar organizira, nadgleda i usklađuje biljnu i stočarsku proizvodnju. Može se baviti proizvodnjom biljnih kultura na oranicama, u voćnjacima i vinogradima. U grani stočarstva uzgaja krupnu i sitnu stoku i perad te radi na izradi stočnih i peradarskih prerađevina. Neki poljoprivredni tehničari bave se uređivanjem parkova i zelenih površina. Rad zahtijeva služenje različitim alatima, strojevima, uređajima i instrumentima, pesticidima i ostalim kemijskim sredstvima.

Kako su poljoprivredni tehničari često i organizatori pojedinih dijelova proizvodnje, poželjno je da imaju stanovite organizacijske sposobnosti te smisao za komunikaciju i timski rad.

Facebook
Twitter