Sudjelovanje u EU projektu “Agroturistički inovativni menadžament”

U sklopu EU projekta “Agroturistički inovativni menadžment” u kojem je naša škola partner Poljoprivrednoj školi Zagreb, jedna od projektnih aktivnosti bilo je i terensko istraživanje agroturističkih gospodarstava na području Dubrovačko-neretvanske županije.
U tu svrhu stručni asistenti Maja Erak i Ivica Vištica odabrali su, kontaktirali te posjetili tri gospodarstva u periodu od 8.7. – 14.7.

Prvo gospodarstvo posjećeno je “Vinarija Miloš” iz Ponikava na Pelješcu gosp. Frana Miloša. Gospodarstvo pojeduje 100.000 loza Plavca malog na položaju Ponikve u ekološkom uzgoju. Vino također proizvode na ekološki način. Upravo je to razlog što većinu proizvodnje plasiraju na zapadno tržište, uglavnom SAD, Švedska, Norveška, a u zadnje vrijeme zabilježen je i iskorak na francusko tržište. Turizam se naslanja na poljoprivredu na način da gospodarstvo najprije organizira obilazak vinograda te nakon toga vođenu degustaciju u podrumu vinarije. Poslovi u poljoprivredi i turizmu raspoređeni su na sve članove obitelji, a jedan od njih je i naš bivši učenik Josip Miloš.

Vinarija Miloš je kao perjanica Pelješkog vinogorja bila prva naša destinacija. To je gospodarstvo na kojem susrećemo osebujnu životnu filozofiju koja se prenosi na izvrstan finalni proizvod-vino Stagnum koje samo priča priču u kojoj se sudaraju tradicija i ogromno znanje s kojom raspolaže ova obitelj. Pioniri vinarstva na našim prostorima kreiraju posao u kojoj profit ne može biti prioritet, već ljubav prema kraju u kojem žive s ciljem da se isti ostavi još plemenitiji za iduće naraštaje.

U sklopu projektnih aktivnosti terenskog obilaska agroturističkih gospodarstava u sklopu EU projekta “Agroturistički inovativni menadžment” Hotel Merlot je naša druga destinacija, a u tom gospodarstvu susrećemo spoj različitih djelatnosti: proizvodnja, ugostiteljstvo, ali i aktivno sudjelovanje u organizaciji manifestacija koje dolinu Neretve čine prepoznatljivima. Iz zaborava se nastoji izvući neretvanska plotica, žabe i jegulje, lađa, ponuditi autohtoni proizvod pripremljen na „neretvanski način“. 
Vino je posebna priča-prkosi predrasudi da u Neretvi ne uspijevaju izvrsni vinogradi, a ljubav koja je ugrađena u Provićev Chardonney teško će bilo koga ostaviti ravnodušnim. Nositelj djelatnosti je obitelj Prović, a gospodin Branko Prović je vlasnik.

Kao treću destinaciju posjetili smo Villu Stolovi, zdanje u sintezi mora, dalmatinskog krša i doline Neretve. Tri generacije obitelji Deak u relativno kratkom roku grade priču koja turističkoj ponudi naše doline daju notu luksuza. Ipak, skromnost i veza s korijenima koji su duboko usađeni u poljoprivrednu proizvodnju, ribarstvo i tradicionalne vrijednosti prepoznaje se u svakoj rečenici koju su nam ispričali. Nositelj gospodarstva je Damir Deak sa obitelji. Jedan od članova obitelji je in naš bivši učenik Denis Deak koji vrijedno pridonosi uspješnosti poslovanja.

Na kraju bismo se zahvalili gosp. Frani i Josipu iz Vinarije Miloš, gosp. Branku i Vjeki iz Hotela Merlot te gospođi Marijani i gosp. Damiru Deaku iz Ville Stolovi na aktivnom sudjelovanju u anketi, ali još više na gostoprimstvu.

Više pogledajtena našoj FB stranicama:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=886717454733190&id=144859825585627

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=886714188066850&id=144859825585627

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=886711861400416&id=144859825585627

 

Facebook
Twitter